Facebook krijgt mogelijk apart tabblad voor nieuws

Facebook

Mark Zuckerberg wil een apart deel op Facebook in gaan richten voor nieuws van hoge kwaliteit. Mogelijk gaat hij uitgevers betalen om hun content daar hun content te delen. Dat heeft Zuckerberg in een gesprek met Mathias Döpfner, CEO van Axel Springer, gezegd, schrijft Recode.

In dat gesprek – dat door Facebook opgenomen en geplaatst werd – praat Zuckerberg over het bouwen van een functie op het platform, waarmee “gebruikers die meer nieuwscontent” dat ook krijgen. Daarbij zegt hij dat zijn bedrijf “mogelijk een directe relatie met uitgevers kan hebben om ervoor te zorgen dat hun content beschikbaar is, als het echte kwaliteitscontent is.”

De reden voor die licentie, is dat de “relatie tussen ons en uitgevers anders is in een gebied waar we content tonen op basis van dat wij geloven dat het betrouwbaar kwaliteitsnieuws is”, aldus de CEO. Er werd echter niet gesproken over plannen om gebruikers te laten betalen om nieuws op de site te lezen. Een ingewijde van Recode stelt dan ook dat het nieuwstabblad gratis wordt.

Anders dan vroeger

Het is niet voor het eerst dat Facebook zich meer op nieuws wil storten. In 2017 begon het bedrijf met het testen van een gesplitste nieuwsfeed, waarbij content van uitgevers en andere bedrijven in een aparte “explore” feed terecht kwam. Dat bleek echter geen succes en in 2018 werd de test stopgezet.

Het idee van nu lijkt echter anders. Zuckerberg suggereert niet om het nieuws alleen in een speciaal tabblad te plaatsen, maar om een aparte afdeling te maken voor mensen die Facebook als nieuwsbron willen gebruiken. Daarbij wordt het vergeleken met het videotabblad dat in de afgelopen jaren ontwikkeld is.

Foto: Shutterstock.com