Facebook laat je vanaf nu een ‘erfgenaam’ toewijzen aan je account

Wat gebeurt er met mijn Facebook-profiel als ik kom te overlijden? Het is een vraag die veel mensen al langere tijd blijft bezighouden. Vandaag heeft Facebook eindelijk uitsluitsel gegeven.

Vanaf vandaag is het in de Verenigde Staten mogelijk om een persoon toe te wijzen als ‘erfgenaam’ van jouw Facebook-account, zo meldt Wall Street Journal.

Tot op heden was het alleen mogelijk om een account te laten ‘bevriezen’ na de dood van een gebruiker. De pagina werd vervolgens omgezet in een soort ‘memorial‘ voor de overleden persoon.

In werkelijkheid was het een nette manier van Facebook om een account te sluiten, aangezien eerdere berichten zichtbaar bleven op de profielen op basis van de vooraf ingestelde privacy-opties. Het is het lastige snijvlak tussen privacy van de overledene en het niet willen kwetsen van de nabestaanden.

memorial

Memorial

Vanaf vandaag zijn nabestaanden in staat om een account over te nemen en naar wens in te richten als memorial. Zo kunnen nabestaanden een ‘vastgezet’ bericht plaatsen en profielfoto’s wijzigen. Daarnaast kunnen nabestaanden ook een archief van geplaatste berichten en foto’s downloaden. Privéberichten blijven ontoegankelijk voor nabestaanden.

Ondanks dat nabestaanden een archief van eerder geplaatste berichten en foto’s kunnen downloaden, zijn zij niet in staat om deze berichten te verwijderen.

legacy contact Facebook

Legacy Contact

Om een zogenaamde ‘legacy contact’ toe te wijzen dien je naar de instellingen van Facebook te gaan, waar je vervolgens onderaan de pagina ‘legacy contact’ zult vinden. Dit geldt zowel voor de browserversie als voor de mobiele apps van Facebook.

Met de optie kun je zelf een persoon aanwijzen en instellingen aanpassen wat de persoon na de dood met jouw account mag doen. Uiteraard dient de persoon al wel een Facebook-account te hebben. Naast het toewijzen van een ‘erfgenaam’ kun je er ook voor kiezen om het account helemaal op te heffen.

Gebruikers moeten overigens wel zelf de optie instellen en een persoon toewijzen. Doe je dit niet, dan zal Facebook een standaard memorial tonen.

Wanneer de optie in Nederland beschikbaar komt is niet bekend.