Facebook legt procedure om content offline te halen onder de loep na video van moord

Facebook gaat het systeem waarmee je content kunt rapporteren aanpassen, zo maakte het sociale medium gisteren bekend. Reden is dat er dit weekend een video op het platform verscheen waarin iemand in de Amerikaanse plaats Cleveland werd doodgeschoten. Die bleef urenlang op de website staan.

Zondagochtend plaatste een man in de stad een video van zichzelf op Facebook waarin hij zei dat hij iemand wilde vermoorden. Twee minuten later verscheen een video waarin hij ook daadwerkelijk iemand doodschoot. Weer een paar minuten later startte de man een livestream, waarin hij bekende de moord gepleegd te hebben. Facebook haalde deze livestreams niet direct offline.

Facebook zegt naar aanleiding daarvan:

Als een gevolg van deze vreselijke incidenten leggen we onze procedures waarmee je content kunt rapporteren onder de loep, om er zeker van te zijn dat gebruikers video’s en ander materiaal die onze standaarden overschrijden zo eenvoudig en snel mogelijk kunnen rapporteren. Het veilig houden van de wereldwijde gemeenschap is een belangrijk onderdeel van onze missie. We zijn iedereen die deze video’s en andere ongewenste content heeft gerapporteerd dankbaar.

Verbeteren

Facebook zelf zegt dat het account van de man, die geïdentificeerd is als Steve Stephens, binnen 23 minuten na de eerste melding over de moordvideo offline is gehaald. Dat was twee uur nadat er andere meldingen kwamen over de man. “We weten dat we dit beter moeten doen”, zegt het sociale medium.

Zorgen dat dit schadelijke content niet via Facebook wordt verspreid doet het bedrijf op verschillende manieren. “Kunstmatige intelligentie speelt hier een belangrijke rol bij, doordat het ons helpt bij het voorkomen van het delen van de volledige video’s.” Delen van de video’s kunnen nog wel gedeeld worden, met als doel om mensen op de hoogte te stellen of om ze af te keuren.

Wordt er een melding gemaakt over bepaalde content, dan krijgt deze een prioriteit mee. Heeft iets “serieuze veiligheidsrisico’s voor de gemeenschap”, dan komt de melding bovenaan het lijstje te staan. “We werken er aan om dat proces nog sneller te laten gaan.”

In de VS is ondertussen nog een heuse klopjacht bezig. Stephens is namelijk nog niet opgepakt.