Facebook Messenger-baas: ‘Telefoonnummers verdwijnen in 2016’

Facebook Messenger

Facebook verwacht dat het telefoonnummer komend jaar zal verdwijnen. Dat schrijft David Marcus, vice-president van Messaging Product, bij het bedrijf in een blogpost. Hij legt uit dat voor alle dingen waarvoor je vroeger een telefoonnummer nodig had, bellen en sms’en, dat nu niet meer nodig is.

Marcus schrijft:

Je kunt video- en telefoongesprekken maken, zonder dat je iemands nummer hebt. Je hebt ook geen Facebook-account meer nodig om Messenger te gebruiken en het is een cross-platform beleving. Je kan verder gaan waar je gebleven was op een computer, tablet of op je telefoon.

De uitspraken van Marcus zijn opmerkelijk omdat WhatsApp, de andere chatapp die in handen is van Facebook, nog steeds werkt via telefoonnummers. Daarnaast is het geen nieuwe ontwikkeling, omdat deze verandering al jaren aan de gang is en er niet veel reden is om aan te nemen dat deze ontwikkeling dit jaar in een stroomversnelling terecht gaat komen.

Een scherper punt heeft Marcus met het aanhalen van het feit dat chatgesprekken steeds meer de rol van apps over nemen. Iets wat in Azië al heel zichtbaar is met de chatapps die daar populair zijn en allerlei extra functies hebben en waarmee Facebook Messenger in het westen voorop loopt.

Tussen de regels door lees je ook dat de Facebook-topman hiermee bevestigt dat het de mogelijkheid om bots te bouwen open gaat gooien. En Facebook is natuurlijk ook druk bezig met de ontwikkeling van de persoonlijke assistent M binnen Facebook Messenger.

Overigens gaat het goed met Facebook Messenger. De dienst is het afgelopen jaar gegroeid naar 800 miljoen gebruikers per maand; da’s ongeveer 1 op de 9 mensen ter wereld.