Facebook komt met dislike-duimpje, maar nog steeds niet zoals we hem willen hebben

dislike

Al sinds Facebook populair is, mis je als gebruiker eens in de zoveel tijd de ‘dislike-knop’. Sommige berichten verdienen gewoon een duimpje omlaag in plaats van een duimpje omhoog. Maar ondanks dat mensen dit veelvuldig hardop hebben uitgesproken -en die geluiden ook Facebook hebben bereikt – bestaat het ‘duimpje omlaag’ nog steeds niet.

Waarom Facebook hem niet gewoon heeft ingevoerd is ergens wel logisch. Het kan een handig middel zijn om bij een negatief/teleurgesteld/boos bericht te laten zien dat je het met de schrijver eens bent. Tegelijkertijd kan het zorgen voor een negatief sentiment of kan het misbruikt worden om mensen te pesten. Lekker de hele dag door alles van je ex disliken…

Anderhalf jaar geleden werd echter duidelijk dat Facebook toch eindelijk de mogelijkheid ging toevoegen om ook met iets anders een ‘like-duimpje’ te reageren op een bericht. Echter: al meteen werd duidelijk dat we geen ‘duimpje omlaag’ zouden krijgen van Mark Zuckerberg, hoe graag we dat ook wilden. In plaats daarvan kregen we ‘Reactions’: een hartje en verschillende emoji’s die emoties uitdrukken.

Messenger

Vanochtend schreven plots allerlei sites dat Facebook nu dan toch echt met het ‘duimpje omlaag’ komt. Maar ook dit keer blijkt de komst van de ‘dislike-knop’ te mooi is om waar te zijn. Het sociale netwerk test namelijk het negatieve duimpje op Messenger. Dat betekent dat je in chatsgesprekken een bericht een ‘dislike’ kunt geven. Handig en omdat het duimpje verder niet op de timeline van derden verschijnt, zorgt het niet voor een negatief sentiment op Facebook zelf.

dislike facebook messenger

Of het ‘dislike-duimpje’ überhaupt wordt ingevoerd op Messenger is afwachten. Facebook bevestigt tegen TechCrunch dat de functie op dit moment wordt getest onder een beperkte groep gebruikers, maar zegt verder niets over de invoer/uitrol.

En of het, als het een succes is, de deur openzet voor de komst van dezelfde knop op Facebook zelf? Zeg nooit nooit, maar ik zou in ieder geval nergens op rekenen.