Facebook lanceert games die direct in Facebook Messenger kunnen worden gespeeld

Na Instant Articles lanceert Facebook nu ook Instant Games: spelletjes die je niet hoeft te installeren en direct kunt spelen op Facebook tegen je vrienden. Het wordt dan ook onderdeel van zowel Facebook, als Messenger. En vooral dat laatste is interessant, omdat je dan in een chatgesprek iemand kan uitnodigen voor een game en direct kan gaan spelen. Dit werkt ook in groepsgesprekken.

Het werkt supersimpel: je klinkt op het game-icoon in het chatvenster, kiest een game en kunt vervolgens direct spelen. Na een potje ziet iedereen in het gesprek zijn of haar score en kunnen mensen vervolgens een revanche aanvragen.


In eerste instantie gaat het om 17 games, waaronder Pac-Man, Space Invaders en Words With Friends. Er hebben zich op dit moment 15 game-ontwikkelaars aangesloten bij Instant Games, waaronder Candy Crush-maker King, Konami en het Nederlandse SpilGames. In principe wordt het in de toekomst mogelijk voor iedereen om spelletjes te ontwikkelen voor het Instant Games-platform.

In eerste wordt Instant Games beschikbaar in 30 landen, maar welke dat zijn is onduidelijk. Het is dan ook maar afwachten of Nederland daarbij zit. Als dat zo is dan zie je het game-icoon vanzelf opduiken in Messenger.

Voor Facebook is Instant Games weer een nieuwe manier om de gebruikerstijd van zijn diensten omhoog te krijgen. Als je speelt, verlaat je immers de app niet en telt de speeltijd dus mee als gebruikstijd. Facebook doet de afgelopen twee jaar veel moeite om die tijd omhoog te krijgen, onder meer met Messenger, video, livestreaming en Instant Articles. Zo heb je steeds minder reden om andere apps en diensten te gebruiken.