Facebook ontkent opnieuw dat het bedrijf de microfoon van je smartphone afluistert

Facebook heeft opnieuw ontkend dat het bedrijf mensen afluistert via de microfoon van je smartphone. Het statement kwam van Rob Goldman, vicepresident voor advertenties bij het sociale medium. Hij reageerde daarmee op een oproep van PJ Vogt, de host van de populaire techpodcast Reply All.

Vogt vroeg mensen die geloven dat Facebook hen via hun smartphonemicrofoon afluistert vorige week om hun verhaal te doen.

Daarop reageerde Goldman met de mededeling dat Facebook de microfoon niet gebruikt voor advertenties en dat ook nooit heeft gedaan.

Het is niet de eerste keer dat Facebook het gerucht ontkent. In juni 2016 publiceerde het bedrijf al een kort statement waarin het sociale medium zegt geen microfoons af te luisteren om advertenties te tonen of de tijdlijn aan te passen.

Reply All-cohost Alex Goldman reageerde een dag later op advertentiechef Rob Goldman dat het team inmiddels een aantal verhalen gehoord heeft die volgens hem moeilijk weg zijn te wuiven. Hij vroeg of Rob Goldman daar met hem een interview over wilde houden. Die heeft daar niet publiekelijk op gereageerd. Of en wanneer een Reply All-aflevering over dit onderwerp uitkomt, is nog niet bekend.

Geruchten

Op internet zijn meerdere verhalen te vinden van mensen die vermoeden dat Facebook ze afluistert voor advertenties. Facebook zegt dat het de microfoon alleen gebruikt als gebruikers toestemming geven en een functie gebruiken waar de microfoon nodig is, zoals het opnemen van een video.

De kans dat het toeval is dat iemand een advertentie te zien krijgt over iets waar hij over heeft gesproken, is enorm klein. Toch kan het mogelijk zijn dat dit – wellicht regelmatig – voorkomt als je kijkt naar de massaliteit van Facebook. Het platform heeft immers 2 miljard dagelijkse gebruikers. De kans dat het toeval toeslaat wordt daarmee automatisch een stuk groter.

De foto bij dit artikel is door Thoroughly Reviewed beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.