Facebook ontwikkelt tool voor gezichtsherkenning die net zo betrouwbaar scoort als een mens

Gezichtsherkenning is relatief makkelijk als je een mens bent maar voor computers is het een heel stuk lastiger. Facebook is daarom bezig met de ontwikkeling van een technologie die op basis van foto’s moet beoordelen of twee mensen dezelfde persoon zijn. Volgens Facebook benadert deze technologie de menselijke vaardigheden op dit gebied.

Het project heet DeepFace en heeft het in 97,25 procent van de gevallen bij het rechte eind. Mensen scoren gemiddeld 97,5 dus het verschil tussen beiden is miniem. Om twee foto’s te vergelijken maakt DeepFace een 3D visualisatie van het gezicht, maakt deze plat en identificeert gezichtskarakteristieken op basis van kleuren.

Het onderzoeksproject zal niet meteen ingezet gaan worden op het platform. Facebook zal het project eerst presenteren op de IEEE Conference on Computer Vision and Pattern Recognition in juni om feedback te krijgen van de onderzoeksgemeenschap.

Gezichtsherkenning werd eind 2010 al in Amerika geïntroduceerd en in 2011 in de rest van de wereld. Het riep echter kritiek op in Duitsland, Ierland en ook Amerika zelf omdat Facebook gebruikers niet van te voren had gewaarschuwd. Facebook ziet de tool voornamelijk als een manier om het “taggen” te versnellen.