Facebook presenteert twee versies van videochat-apparaat Portal

Facebook-Portal

Facebook heeft twee slimme schermen aangekondigd: de Portal en Portal Plus. De twee apparaten laten gebruikers videochatten met anderen, meldt The Verge. Het is voor het eerst dat er hardware wordt uitgebracht onder de Facebook-naam.

De apparaten laten gebruikers andere Portal-gebruikers bellen, evenals mensen met een Facebook- of Messenger-account. Verder kunnen de speakers muziek afspelen via Spotify en Pandora, en video’s streamen via Facebook Watch. De apparaten hebben echter flink wat limieten: je kunt niet op Facebook zitten en ook geen video’s via YouTube afspelen.

De Portal heeft een groothoeklens die je lichaam kan identificeren. Aan de hand daarvan kan het apparaat je volgen terwijl je door de kamer loopt. Zo moet het prettiger worden om te videobellen dan wanneer je steeds je telefoon voor je gezicht moet houden. Je hoeft dus niets vast te houden en nergens op te richten.

Zijn er meerdere mensen in de kamer, dan gebruikt de camera een grote hoek om iedereen in het beeld te krijgen. Ben je alleen, dan zoomt de camera in om op je gezicht te focussen.

Portal en Portal Plus

Zoals gezegd zijn er twee versies van de Portal. De gewone Portal heeft een 10 inch 720p-scherm en twee speakers. de Portal Plus komt met een 15,6 inch 1080p-scherm en twee luidere speakers en een subwoofer. Daardoor moet muziek beter klinken op de grotere versie. Ook heeft de Portal Plus een scherm wat je kunt draaien.

Gebruik je de apparaten niet, dan verschijnen er Facebook-foto’s van jou en je vrienden op het scherm. Naar eigen zeggen worden er alleen foto’s gebruikt uit albums die je zelf selecteert en foto’s waar je in getagd bent.

Het apparaat bevat verder spraakassistent Alexa. Mogelijk komt hier later nog de Google Assistant bij.

Privacy

Facebook staat de afgelopen tijd echter niet positief in het nieuws, waardoor er flink wat zorgen zijn om privacy. Beide apparaten komen daarom met een speciale cover voor de camera, en hebben een knop om de microfoon en camera geheel uit te zetten. De microfoon en camera worden niet alleen gedeactiveerd, maar het circuit wordt fysiek onderbroken. Zo moeten hack-pogingen voorkomen worden.

Facebook zegt verder geprobeerd te hebben “privacy vanaf het begin en in iedere laag” geprobeerd te hebben in te bouwen. Veel opties op het apparaat moet je dan ook zelf aanzetten. Het gaat bijvoorbeeld om een functie waarmee andere Portals zien of je actief gebruikmaakt van het apparaat.

Verder zitten er geen mogelijkheden in het apparaat om video’s op te nemen. Wel staat de spraakassistent in de Portal altijd aan, zodat je een telefoontje kunt starten met je stem. Daar moet echter spraakdata voor naar de servers van Facebook gestuurd worden om verwerkt te worden. En die data wordt ook opgeslagen in je instellingen op het sociale medium. De data kun je met de hand verwijderen.

Verenigde Staten

De beide Portals worden in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Daar zijn ze vanaf november te koop. Het kleinere model kost 199 dollar, de Portal Plus kost 349 dollar. Wanneer en of de apparaten naar Nederland komen, is onbekend.