Facebook richt toezichtraad op die macht van CEO inperkt

Facebook, Mark Zuckerberg

De macht van Facebook-CEO Mark Zuckerberg lijkt nu dan toch echt ingeperkt te worden. Het sociale medium heeft namelijk bekendgemaakt een toezichtraad op te willen zetten, die ook beslissingen kan maken waar de CEO het eventueel niet mee eens is. Dat meldt TechCrunch.

Dit betekent niet dat opeens het gehele beleid van Facebook omgegooid wordt. De toezichtraad gaat specifiek over de content op het sociale medium. Wordt dan bijvoorbeeld een bericht van je verwijderd omdat het medium vindt dat het haatdragend is, dan kun je hier tegen in beroep gaan bij de raad.

De beslissingen die de toezichtraad maakt, zijn echter wel bindend. Dat zegt ook Zuckerberg zelf: “De beslissing van de raad is bindend, zelfs als ik of iemand anders bij Facebook het er niet mee eens is.”

De toezichtraad moet dit jaar opgezet worden en uit veertig leden bestaan. In de eerste helft van 2020 gaat de raad zaken van gebruikers beoordelen.

Macht echt ingeperkt?

Zuckerberg heeft op dit moment behoorlijk wat macht bij Facebook. Hij heeft het overgrote deel van het stemrecht in de Raad van Bestuur en er zijn veel mensen die loyaal aan hem zijn. Het lijkt er op dat met de toezichtraad zijn macht iets ingeperkt wordt.

De vraag is echter in hoeverre dat daadwerkelijk zo is. Hoewel de raad samengesteld wordt door een onafhankelijke stichting die Facebook opzet, kiest het sociale medium wel een paar van de eerste leden. Die eerste leden kiezen vervolgens de rest van de mensen die in de raad komen. Facebook kan natuurlijk kiezen voor mensen die loyaal aan hen zijn.

Facebook zoekt naar eigen zeggen wel naar leden met veel kennis over diverse onderwerpen, diverse competenties en expertise, maar geen belangenverstrengeling hebben.

Foto: Shutterstock.com