Facebook rolt nieuwe blogfunctionaliteit uit na geslaagde test

Facebook heeft het onderdeel Notities (Notes) binnen het sociale netwerk vernieuwd tot een strak gedesignde blogomgeving. Ruim een maand geleden werd al duidelijk dat Facebook deze verandering onder een kleine groep gebruikers aan het testen was en nu is hij dus voor iedereen beschikbaar.

Notes was altijd een weinig gebruikte functionaliteit waar je langere stukken in kon plaatsen. Sommige mensen gebruikten dit als een soort blogplatform, maar er was eigenlijk heel weinig meerwaarde om het te gebruiken. Nu kun je in Notes prettig leesbare stukken schrijven voorzien van onder meer grote foto’s en uitgelichte quotes.

Mensen die gebruik maken van Medium, zullen direct de gelijkenis zien tussen Facebook Notes en het sociale publicatieplatform. Facebook heeft zich overduidelijk laten inspireren. De vraag is of dit er toe gaat leiden dat meer mensen nu lange, kwalitatieve stukken op Facebook gaan plaatsen of dat slechts een enkeling het gaat gebruiken voor het bijhouden van zijn reisdagboek.

De ontwikkeling past in ieder geval in de strijd van Facebook om meer kwalitatieve content naar het netwerk te krijgen. Dat doet Facebook aan de ene kant met uitgevers (Instant Articles, video direct op Facebook plaatsen), maar Facebook hoopt duidelijk ook op betere content van gebruikers zelf, zodat ze nog meer tijd gaan doorbrengen binnen het netwerk.