Facebook: ‘Russen gebruikten Messenger voor bemoeienis met verkiezingen’

Russen zouden Facebook Messenger hebben gebruikt om zich te bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zei David Marcus, het hoofd van het Facebook Messenger-team, gisteren, schrijft Recode. Marcus noemde het “kleine aantal” van 470 accounts die gelinkt worden aan de Russische beïnvloedingsoperatie.

De accounts zouden gebruikt worden om met ‘gebruikers te communiceren’. Wat dat precies inhoudt, blijft onduidelijk. Facebook onderzoekt nog steeds op welke manier Rusland op zijn platformen de verkiezingen zou hebben beïnvloed. Het gebruik van Facebook Messenger lijkt tot dusver niet vruchtbaar te zijn geweest, zei Marcus.

Dat komt onder meer omdat pagina’s op Facebook zelf niet het initiatief kunnen nemen om gebruikers een bericht te sturen. Pas als een (bedrijfs)pagina zelf een bericht ontvangt, kan de pagina reageren. Of Facebook Messenger op andere manieren dan via (bedrijfs)pagina’s is gebruikt, is niet bekend.

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat (nep)accounts zijn ingezet om mensen te benaderen. Zowel op Facebook als Twitter zijn accounts aangemaakt die specifiek als doel leken te hebben om de verkiezingen te beïnvloeden. Of de betreffende Facebook-accounts ook gebruik hebben gemaakt van Messenger, is dus nog onbekend.

De foto bij dit artikel is door Flickr-gebruiker Kārlis Dambrāns beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.