Facebook sloeg ‘per ongeluk’ e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers op

Facebook

Facebook heeft de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers verzameld toen ze hun accounts aanmaakten, zonder dat die gebruikers dat wisten of er toestemming voor hadden gegeven. Dat ontdekte Business Insider. Het sociale medium zegt dat dit ‘per ongeluk’ ging.

De onthulling komt nadat een beveiligingsonderzoeker ontdekte dat Facebook een aantal gebruikers vroeg om hun e-mailwachtwoord in te vullen als ze een nieuw account aanmaakten, om hun identiteit te verifiëren. Business Insider zag toen al dat als je je wachtwoord intypte, er een bericht kwam dat je contacten geïmporteerd werden, zonder dat je hier toestemming voor kon geven.

Gisteren werd duidelijk wat dat precies betekende: Facebook maakte aan de website bekend dat op deze manier de contacten van 1,5 miljoen mensen verzameld werden en toegevoegd werden aan de systemen van het sociale medium. Het platform gebruikte de data om de advertenties beter op mensen te richten en om vrienden aan te bevelen om toe te voegen.

Foutje

Het probleem doet zich voor sinds mei 2016. Voor die tijd was er een optie om je account te verifiëren met je e-mailwachtwoord, waarbij je vrijwillig ook je contacten kon uploaden. Die functie werd aangepast, waarna de tekst over het importeren van je contacten werd verwijderd. Maar de functie bleef bestaan.

Een woordvoerder van het bedrijf stelt dat het geen toegang heeft gekregen tot de content van de e-mails van gebruikers. De 1,5 miljoen getroffen gebruikers worden de komende dagen op de hoogte gesteld. De contacten worden uit de systemen verwijderd.

Foto: Shutterstock.com