Facebook splitst geheimzinnige hardware-afdeling op

Facebook

Building 8 was altijd de geheimzinnige afdeling van Facebook waar hardware werd gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de Portal, die eerder dit jaar onthuld werd. Maar die afdeling bestaat niet meer. Het bedrijf heeft een herorganisatie gehad van zijn experimentele projecten en hardware, meldt Business Insider. Daardoor is de afdeling opgesplitst.

Een aantal van de meest experimentele projecten zijn nu verhuisd naar een nieuwe afdeling: Facebook Reality Labs. Het hardware-gedeelte van het bedrijf heeft een nieuwe naam gekregen, namelijk Portal. Dezelfde naam als het apparaat voor video-chatten dat enige tijd geleden werd gelanceerd dus.

Na de lancering van dat apparaat werden de topmensen en op hardware gerichte teams van Building 8 overgeplaatst naar een nieuw gevormd Portal-team. Building 8 werd helemaal stopgezet. Rafa Camargo, het hoofd van Building 8, is nu de vice-president van Portal. Ook head of product Itai Vonshak, directeur van marketing Nick Fell en het hoofd van device software Viresh Rustagi zijn overgeplaatst.

Online zijn nog wel vacatures te vinden voor Building 8. Een woordvoerder van Facebook stelt echter dat dit is omdat ze nog niet aangepast zijn. Alle lopende, nog onbekende hardware-projecten vallen nu onder de Portal-organisatie. Alleen de VR- en AR-projecten die onderdeel zijn van Oculus vallen daar niet onder.

Facebook Reality Labs

Facebook Reality Labs, voor experimentele projecten, werd in mei opgezet. Dat was nog voor de lancering van Portal. Op dat moment werd het echter gezien als een nieuwe versie van Oculus Labs. Nu blijkt dat alle experimentele projecten van het bedrijf onder deze vlag vallen.

De afdeling wordt geleid door Michael Abrash, een veteraan uit de game-industrie.