Facebook stopt met ontwikkelplatform Parse

Facebook gaat in de komende maanden stoppen met zijn ontwikkelplatform Parse. Het sociale netwerk wil niet langer concurreren met vergelijkbare platformen op de markt en trekt daarom de stekker uit het project. Dat is geheid een pijnlijk besluit voor Facebook, dat in 2013 nog 67 miljoen dollar heeft betaald om Parse over te nemen.

Parse is een platform waarmee ontwikkelaars makkelijk apps kunnen bouwen. De dienst biedt de serverarchitectuur en achterliggende systemen om data te bewaren of notificaties te versturen, zodat een ontwikkelaar daar niet veel tijd in hoeft te investeren.

We zaten er al een beetje op te wachten dat het doek zou vallen voor het platform, want Parse-CEO Ilya Sukhar ging een half jaar geleden al weg bij Facebook. Daarnaast was het al een tijdje verdacht stil rond Parse. Nu heeft het sociale netwerk in een blogpost bevestigd te stoppen met het platform.

Door te stoppen met Parse komen een hoop ontwikkelaars in de problemen. Apps die van het platform afhankelijk zijn moeten immers overstappen op een nieuw alternatief, anders werken hun mobiele applicaties niet meer. Het sluiten van Parse zal daarom langzaam verlopen. Het platform wordt op 28 januari 2017 gesloten, wat ontwikkelaars een jaar geeft om over te stappen. Een speciale migratietool maakt het makkelijk om data uit Parse naar een andere dienst te verhuizen.