‘Facebook stopt met betalen van uitgevers voor het maken van livestreams’

Facebook Live

Sinds de lancering van Facebook Live wil het sociale medium natuurlijk dat er ook echt toffe livestreams gemaakt worden. Daarom besloot het in juni vorig jaar om uitgevers en beroemdheden te gaan betalen voor het maken van van live video’s. Daar besteedde het uiteindelijk 50 miljoen dollar aan. De contracten daarvoor liepen een jaar en lopen binnenkort af. Ze worden niet verlengd, vertellen diverse uitgevers aan Recode.

Het maken van livestramss werd vanaf juni opeens een lucratieve business, bleek. Onder meer de Vox Media, Sky, New York Times, Huffington Post en BuzzFeed kregen geld van Facebook voor hun streams. En het bleek om best leuke bedragen te gaan: Buzzfeed en de New York Times kregen volgens bronnen beiden ruim 3 miljoen dollar voor een jaar lang livestreaming. Tastemade, die eetvideo’s maakt, kreeg ongeveer een miljoen dollar voor het produceren van ruim 100 livestreams per maand.

Maar nu is het dus uit met de pret. Facebook legt steeds minder nadruk op livestreams als het met uitgevers praat, zo laten een aantal weten. En geen van hen verwachten dat Facebook de deals gaat vernieuwen.

Premium content

Wel wordt er aangedrongen op het maken van langere, premium videocontent. Op die manier hoopt Facebook meer video’s van hoge kwaliteit op het platform en in je nieuwsfeed te krijgen. De mogelijkheid bestaat dat uitgevers hier in de toekomst voor betaald worden. Zo sprak Facebook vorig jaar al met een aantal makers om shows te maken in eenzelfde soort stijl als die op televisie.

Voor bedrijven die dit al lange video’s maken, bijvoorbeeld televisiestudio’s, zouden deze deals logisch kunnen zijn. Maar of de uitgevers die nu deel uitmaken van de deals voor het maken van livestreams ook betaald krijgen voor deze premium content, is niet duidelijk. Facebook wil hier in ieder geval nog niet op reageren.

Omzet genereren

Livestreams blijven waarschijnlijk een belangrijk wel gewoon een belangrijk onderdeel van Facebook, aangezien het bedrijf veel moeite heeft gemaakt om deze dienst groot te maken Maar als het gaat om professionele producties lijkt de focus dus te verschuiven naar normale video. Bronnen lieten eerder deze maand wel weten dat Facebook werkt aan korte advertenties die je na twintig seconden ziet in een video. Dat zou een eerste stap kunnen zijn naar het genereren van omzet uit video’s.

Voor de uitgevers kan het wegvallen van de deals echter wel een probleem zijn. Zo nam de New York Times zeven werknemers aan om de producties te maken voor Facebook Live. Dit is prima te doen als Facebook ervoor betaalt, maar de streams zelf leveren (nog) niet direct geld op via bijvoorbeeld advertenties.

De uitgevers waar Recode mee sprak zeggen echter wel door te gaan met het maken van livestreams, maar terug te gaan schalen. De streams zijn bovendien niet alleen voor Facebook, maar ook voor bijvoorbeeld Twitter en YouTube.