Facebook test meerdere nieuwsfeeds op sociaal netwerk

Je Facebook-nieuwsfeed is op dit moment nog een verzameling aan berichten van vrienden en de pagina’s die je een like hebt gegeven, maar dat kan allemaal veranderen. Facebook test namelijk de mogelijkheid om meerdere nieuwsfeeds vanuit de mobiele app te bekijken, waardoor je bijvoorbeeld kan wisselen naar een overzicht met berichten over alleen reisnieuws.

De tijdlijntest werd gespot door Jason Stein op Twitter, bij wie er ineens allerlei categorieën bovenin de Facebook-app verschenen. Door hierop te tikken, schakelt hij over naar een compleet andere tijdlijn over dat onderwerp.

Eén van deze feeds richt zich alleen maar op recente nieuwsheadlines. Daarmee lijkt Facebook nog iets meer te concurreren met Twitter, waarop actueel nieuws geregeld wordt besproken. Op Facebook gaat dat vaak wat lastiger, omdat de nieuwsfeed niet chronologisch wordt opgesteld.

Een Facebook-woordvoerder bevestigt de test tegenover The Verge:

We horen dat mensen graag nieuwe opties willen om gesprekken te zien en volgen over specifieke onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Dus we testen feeds waarmee mensen allerlei verhalen van mensen en pagina’s over bepaalde zaken kunnen volgen.

Omdat het een test is, heeft niet iedereen de nieuwe nieuwsfeedfunctie. Het is ook nog niet duidelijk of dit later wel zal gebeuren. De functie zal alleen voor iedereen worden uitgerold als de tests positief uitpakken, zoals voor elke wijziging bij Facebook geldt.