Facebook start officieel met testen van advertenties die video’s onderbreken

Niet schrikken als een video op Facebook binnenkort wordt onderbro ken voor een reclamespotje. Facebook heeft namelijk een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen: video-advertenties. Niet als pre-roll voor een video, maar als mid-roll na de eerste 20 seconden van een video. Het gerucht dat Facebook dit ging invoeren ging al een tijdje, maar nu heeft het bedrijf officieel bevestigd dat het wordt getest, schrijft Recode.

De test wordt samen met een groep Amerikaanse uitgevers uitgevoerd. Zij krijgen 55 procent van de opbrengsten van de advertenties die in hun video’s worden getoond; 45 procent houdt Facebook. Daarmee kunnen mediabedrijven eindelijk geld verdienen aan video’s op Facebook, iets wat bij YouTube al jaren gebruikelijk is.

Ook livestreams kunnen worden onderbroken voor advertenties. Een aantal media hebben die de afgelopen tijd getest; nu kunnen alle Amerikaanse uitgevers met meer dan 2000 volgers en “een recente livevideo die meer dan 300 gelijktijdige kijkers had” hiermee aan de slag. De advertenties worden niet getoond in de eerste 4 minuten van een livestream. Ook hiermee verdienen de mediabedrijven 55 procent van de omzet.

De advertenties kunnen maximaal 20 seconden lang zijn en zijn in principe voorzien van geluid. Vorige week werd al duidelijk dat Facebook het geluid van video’s voortaan standaard aan gaat zetten.

Buiten de VS

Details over de verdere plannen voor de uitrol van video-advertenties buiten de VS is nog niets bekend. Ook is onduidelijk welke voorwaarden er uiteindelijk gaan gelden voordat je geld kunt gaan verdienen via advertenties in video’s. Op dit moment focust Facebook zich heel duidelijk op (Amerikaanse) media.

Eerder betaalde Facebook media direct voor de productie van livestreams. Vanaf nu gaat Facebook zich focussen op het delen van advertentie-inkomsten met media op het gebied van livestreams en dus ook van video.