Facebook trekt stekker uit drie grote, rechtse pagina’s in Nederland

Facebook heeft in de afgelopen maanden de stekker getrokken uit drie grote, rechtse Facebook-pagina’s afkomstig uit Nederland, meldt NRC. Het opnieuw starten van de pagina’s had geen zin: de kopieën werden ook meteen weer verwijderd. Het is een grote stap op het sociale netwerk, waar de drie pagina’s gezamenlijk meer dan 200.000 likes hadden verzameld. En dat terwijl Facebook juist zo onder vuur ligt over de behandeling van rechte en conservatieve bezoekers.

De pagina’s ‘Liefde voor Holland’, ‘Steun de PVV’ en ‘Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders’ zijn inmiddels alledrie gesneuveld.

Tranding Topics

In de Verenigde Staten werd Facebook immers recent nog beschuldigd van het filteren van trending nieuws, om progressieve artikelen beter te laten scoren dan conservatieve alternatieven. Het sociale netwerk ontkende dit te doen, maar veranderde wel het beleid rond de trending onderwerpen.

Nu zien we in Nederland rechtse pagina’s verdwijnen. Volgens het bedrijf heeft dit echter niks te maken met voorkeuren binnen het bedrijf. Iedere maand ontvangt het bedrijf een miljoen meldingen over ongepaste pagina’s, dat op basis daarvan pagina’s wist. De beheerders van de rechtse pagina’s denken dat Facebook bovengemiddeld veel meldingen ontving.

Het sociale netwerk benadrukt tegenover NRC zich niet door politiek te laten beïnvloeden, maar dit is alsnog de tweede keer in korte tijd dat het sociale netwerk van partijdigheid wordt beschuldigd. Het lijkt er op dat de rol van Facebook inmiddels zo groot is geworden, dat het sociale netwerk een essentiële rol krijgt in politieke onderwerpen.