Facebook past Trending Topics weer aan in de strijd tegen nepnieuws

Facebook heeft dankzij Trending Topics flink onder vuur gelegen de afgelopen maanden. Meest recent vanwege nepnieuws dat zich op het sociale medium snel verspreidt, ook via de treding-lijst. Het platform kondigde dan ook snel maatregelen aan om nepnieuws tegen te gaan, en stelde zelfs fac checkers in. En nu wordt de feature opnieuw aangepast, om nepnieuws te voorkomen. Dit schrijft Facebook op haar website.

Als onderdeel van de nieuwe maatregelen komen er niet langer Trending Topics in de lijst als deze gebaseerd zijn op slechts een nieuwsbericht. Alleen als diverse media aandacht hebben gegeven aan een onderwerp komt het in de lijst. Op die manier hoopt Facebook nepverhalen waar veel mensen over praten, maar niet door de media besproken worden te weren.

Trending Topics

Hoeveel media over een verhaal moeten schrijven voor het in Trending mag komen, is niet duidelijk. Facebook houdt haar algoritmes namelijk altijd achter slot en grendel, waardoor we hier geen inzicht in hebben. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat diverse uitgevers over een onderwerp praten juist omdat het nepnieuws is, en het onderwerp zo alsnog in Trending verschijnt.

Overigens houdt Facebook hierbij niet alleen vast aan haar algoritme, maar zoekt ook zelf naar nepverhalen. Mocht een verhaal dan toch binnendringen in Trending, dan kan het sociale medium het artikel ook zelf markeren als nep en hem verwijderen.

Andere wijzigingen

Verder verdwijnt ook de personalisatie van de feature voor gebruikers. Eerder zag je verhalen gebaseerd op je interesses, bijvoorbeeld over sport of politiek. Maar vanaf nu krijgt iedereen in de VS dezelfde lijst te zien. Voordeel is dat het daardoor direct duidelijk is waarom iets trending is. Eerder ontstond er nogal eens verwarring over waarom iemand iets in de lijst zag staan en een ander niet.

Een laatste wijziging is dat je voortaan ook een kop ziet van een belangrijke uitgever bij elke Trend, zodat je weet waar het over gaat.

Overigens is Trending Topics nu eigenlijk alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten. In Nederland hebben we de feature niet, al heeft Facebook wel aangekondigd hem internationaal beschikbaar te gaan maken.