Facebook en Twitter stoppen samenwerking met startup die surveillancediensten levert

Als je dingen op social media plaatst en voorziet van een locatie, dan kan die data gebruikt worden om te bepalen waar je bent of waar je eerder bent geweest. In combinatie met wat je doet of zegt. Logisch. Voor de politie, inlichtingendiensten en detectivebedrijven hele handige data. Helemaal als zij de beschikking hebben over een systeem dat deze data kan analyseren.

Een voorbeeld daarvan is de dienst die de startup Geofeedia levert. In de VS gebruikt de politie die dienst, onder meer om demonstranten te monitoren. Bij de Black Lives Matter-protesten in Baltimore en Ferguson in 2014 en 2015 zou Geofeedia bijvoorbeeld zijn ingezet en zelfs hebben geleid tot arrestaties.

Twitter en Facebook

Volgens burgerrechtenorganisatie ACLU had Geofeedia voor het aanbieden van zijn dienstverlening deals met bedrijven als Twitter en Facebook (en daarmee ook Instagram) om snel en zonder limiet toegang te hebben tot de benodigde data. De organisatie kreeg e-mails in handen waar dat uit naar voren kwam. Of deze claims van Geofeedia helemaal kloppen, kun je je afvragen. Het bedrijf maakte namelijk gebruik van de API-toegang tot de data die door heel veel ontwikkelaars wordt gebruikt voor het aanbieden van allerlei apps en diensten.

Ik schrijf overigens bewust ‘had’, want inmiddels werken de bedrijven niet meer mee en is de toegang van Geofeedia tot de data geblokkeerd. Facebook (en ook Instagram) stopten daar op 19 september mee. Twitter maakte gisteren bekend dat het toegang van het bedrijf tot de data van Twitter-gebruikers heeft geblokkeerd naar aanleiding van de berichten van ACLU.

Facebook laat in een verklaring aan TechCrunch weten dat Geofeedia alleen toegang had tot publieke data en berichten van gebruikers. Het verwijst daarom naar de voorwaarden waaraan iedere ontwikkelaar moet voldoen om data te gebruiken. “Als een ontwikkelaar onze APIs gebruikt op een manier die niet toegestaan is, dan ondernemen we direct actie om te zorgen dat hij daarmee stopt. Als het noodzakelijk is beëindigen we de samenwerking met een ontwikkelaar volledig.”

Verklaring Geofeedia

Geofeedia heeft een uitgebreide verklaring naar TechCrunch gestuurd. Daarin laat het bedrijf weten privacy te respecteren en te handelen binnen de wet. Daarnaast heeft het bedrijf aan dat ze een “onmisbare tool om de pubieke veiligheid te garanderen” aanbieden. Daarbij bewijst het naar de regels en voorwaarden die gelden voor gebruik van de dienst.

Hierbij hoort onder meer de bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast zorgen ze er voor dat mensen niet worden geïdentificeerd op ras, afkomst, religie, seksuele voorkeur, politieke ideeën en meer factoren.

De ACLU laat weten een uitnodiging van de CEO van Geofeedia te hebben ontvangen om in gesprek te gaan met het bedrijf. Of Geofeedia zijn dienstverlening op dit moment überhaupt nog aan kan bieden, is onduidelijk.