Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft akkoord met EU-regels over online discriminatie

De techbedrijven achter Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft hebben beloofd mee te werken aan nieuwe EU-regels, die online bedreigingen en discriminatie moeten tegengaan. Wordt er bij de websites melding gedaan van een haatdragend bericht? Dan zullen medewerkers van de techgiganten daar binnen 24 uur naar kijken.

Daarmee heeft de EU een grote stap gezet richting de bestrijding van bijvoorbeeld internetpesten. De Europese Unie probeerde in de afgelopen maanden de regels door te voeren, in strijd tegen racisme naar vluchtelingen op het internet. Daarnaast zouden terroristische groeperingen steeds vaker jongeren via het internet radicaliseren en aansporen tot geweld.

De regelgeving is vooral voor Twitter interessant, aangezien het sociale netwerk vorig jaar nog onder vuur kwam te liggen om zijn matige ingrijpen bij bedreigingen en racisme. De regels op Twitter werden eind vorig jaar daarom aangescherpt, maar recent bleek Twitter nog langzaam in te grijpen bij doodsbedreigingen:

De sociale netwerken gaan niet alleen berichten wissen: accounts die racistische posts plaatsen zullen zonodig ook worden verwijderd.