Veiligheidscontrole Facebook op basis van lokale trends

Facebook Safety Check

Facebook zette afgelopen november tijdens de aanslagen in Parijs haar veiligheidscontrole aan, waarmee gebruikers konden laten weten dat ze veilig waren. Al snel kwam er kritiek, omdat het bedrijf dit niet bij aanslagen in andere landen deed. Een aantal mensen zeiden zelfs dat Facebook deze kritiek negeerde. Maar nu komt het sociale platform met een veiligheidscontrole die op basis van lokale trends aangezet kan worden.

Facebook zei eerder nog dat het lastig is om alles in de wereld te volgen. Om die reden is de nieuwe feature gelanceerd. De veiligheidscontrole wordt in tachtig talen beschikbaar en geef suggesties om groepen te lanceren waar mensen terecht kunnen tijdens de huidige crisis.

Voor de veiligheidscontrole wordt er gekeken naar patronen in berichten van gebruikers in bepaalde gebieden. Hierbij gaat het onder meer bij nieuws over een natuurramp of een aanslag. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een alarmsysteem van een derde partij om de huidige omstandigheden te bevestigen. Gebruikers in het gebied worden vervolgens gevraagd om zichzelf als veilig te bestempelen of om vrienden te vragen om hun status weer te geven.

Sinds de veiligheidscontrole gelanceerd is in 2014, is deze al 28 keer aangezet, meldt TechCrunch. In 2016 was dit al zeventien keer. Daarnaast heeft de feature ook al mensen op de verkeerde plaats gevraagd om zichzelf als veilig te melden. Het algoritme mag dus nog verbeterd worden, maar het is wel goed om te zien dat Facebook eindelijk reageert op de vraag van haar gebruikers.