Facebook verbiedt het gebruik van je gegevens voor spionagesoftware

Facebook heeft de privacyvoorwaarden van het sociale netwerk veranderd, waardoor het nu ontwikkelaars expliciet verbiedt om je te volgen via spionagesoftware. Dat schrijft de privacytopman Rob Sherman in een blogpost.

Facebook heeft dit gedaan nadat er toenemende druk was van burgerrechtenorganisaties. De voorwaarden gelden ook voor Instagram, dat eigendom is van Facebook.

In november onthulde mensenrechtenorganisatie ACLU dat Facebook gebruikersdata deelt met Geofeedia, een surveillancebedrijf dat informatie deelt met 500 overheidsdiensten. Die konden in realtime meekijken met gebruikers van het sociale netwerk.

Geofeedia verkocht zijn diensten als een tool om activisten te monitoren en protesten in kaart te brengen. Daarmee konden agenten de locatie van activisten achterhalen door specifieke woorden en emoji en zelfs hun foto’s door gezichtsherkenningssoftware halen.

Zelf klant

Opvallend aan het verhaal is dat Facebook zelf klant geweest zou zijn van Geofeedia. Een woordvoerder bevestigde dat eerder, maar ging daar verder inhoudelijk niet op in.

Facebook zegt nu ACLU dankbaar te zijn voor de onthullingen en actie te ondernemen. De afgelopen maanden zou het sociale netwerk al actie ondernomen hebben tegen verschillende ontwikkelaars die bezig waren met de ontwikkeling van spionagesoftware.

Eerder verbood Twitter bedrijven als Geofeedia al om gebruik te maken van gebruikersdata.