Facebook verhuist 1,5 miljard gebruikers om privacyregels EU te vermijden

Facebook

Vanaf volgende maand vallen alle Facebook-gebruikers buiten Europa onder het Amerikaanse kantoor van het sociale medium. Daardoor wil het bedrijf voorkomen dat al zijn gebruikers juridisch onder de strengere Europese privacyregels vallen. Dat meldt Reuters.

Het gaat om ongeveer 1,5 miljard van de 2 miljard gebruikers van het sociale medium.

Op dit moment vallen alle gebruikers nog onder de algemene voorwaarden van het internationale hoofdkwartier in Ierland. Maar aangezien Ierland in de Europese Unie zit, gelden de strengere Europese privacyregels vanaf 25 mei ook voor alle gebruikers die onder dat hoofdkwartier vallen.

Houdt een bedrijf zich niet aan de nieuwe privacyregels, dan kan het een boete van 4 procent van de wereldwijde omzet krijgen. In het geval van Facebook komt dat neer op miljarden dollars.

Het sociale medium stelt dat de gebruikers onder dezelfde privacyvoorwaarden vallen. Dat betekent in de praktijk dat gebruikers buiten Europa onder de mildere Amerikaanse privacyregels vallen.

LinkedIn

Facebook is overigens niet de enige die een dergelijke stap neemt. Ook LinkedIn gaat gebruikers buiten Europa verplaatsen. Vanaf 8 mei sluiten gebruikers buiten de EU nieuwe voorwaarden af met het kantoor in de Verenigde Staten.