Facebook verwacht 5 miljard dollar te moeten betalen voor privacy-boete van FTC

Facebook

Facebook verwacht tussen de 3 en 5 miljard dollar te moeten betalen voor een privacy-boete van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Dat blijkt uit de kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van 2019, meldt The Guardian.

Het bedrijf heeft een bedrag van 3 miljard dollar apart gezet voor juridische kosten, “in relatie tot het onderzoek van de FTC naar ons platform en omgang met gebruikersdata”, aldus het bedrijf. Daardoor is de winst 51 procent lager uitgevallen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, namelijk op 2,4 miljard dollar.

“We verwachten dat het verlies in deze zaak uitkomt tussen de 3 en 5 miljard dollar.” De FTC heeft nog geen boete uitgegeven, maar in februari werd al door ingewijden van The Washington Post gemeld dat de twee organisaties onderhandelen over een miljardenboete.

Facebook krijgt de boete waarschijnlijk wegens meerdere privacyschandalen vorig jaar, waarbij de persoonlijke gegevens van gebruikers gevaar liep. De FTC begon in maart vorig jaar met een onderzoek naar het sociale medium, nadat bleek dat Cambridge Analytics gebruikersgegevens misbruikte voor het opstellen van politieke profielen.

Kwartaalcijfers

Verder had Facebook dit kwartaal sterke cijfers. De maandelijks en dagelijkse actieve gebruikers zijn ten opzichte van een jaar eerder met 8 procent gestegen, naar 2,38 en 1,56 miljard mensen. De verkopen stegen verder met 26 procent naar 15,1 miljard dollar.

Foto: Shutterstock.com