Facebook verwijdert honderden nep-accounts uit Iran en Rusland

Facebook

Facebook heeft opnieuw honderden accounts verwijderd die “gecoördineerd, onecht gedrag vertonen” op het sociale medium en op Instagram. Het gaat om 652 pagina’s die gelinkt waren aan een campagne in Iran, evenals een onbekend aantal accounts gelinkt aan de Russische inlichtingendienst. Dat schrijft het bedrijf in een blogbericht.

De accounts werden verwijderd na vier verschillende onderzoeken. Een daarvan werd door FireEye gedaan, die het sociale medium tipte over een netwerk aan websites. Het netwerk begon met een site genaamd Liberty Front Press. De pagina’s uit het netwerk werden door Facebook gekoppeld aan de Iraanse staatsmedia.

155.000 volgers

Een deel van de accounts bestaan al sinds 2013. Ze richten hun pijlen op mensen in het Midden-Oosten, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Een van de pagina’s had 155.000 volgers, een Instagram-account had 48.000 volgers.

Een deel van de pagina’s deden zich voor als nieuws-organisaties. Er was echter ook een tweede groep aan pagina’s die aanwijzingen toonden van pogingen om accounts te hacken en malware te verspreiden. Volgens FireEye behoren ook een aantal Twitter-accounts aan het netwerk. Twitter kondigde gisterenavond aan 284 accounts te hebben verwijderd.

In totaal spendeerden de pagina’s in het netwerk ruim 12.000 dollar aan advertenties op Facebook.