Facebook Video heeft een groot probleem: videorippers

Facebook is hard op weg een serieuze speler te worden als videoplatform, want de video’s op het sociale medium halen inmiddels zo’n vier miljard views per dag. Dat brengt echter ook een nieuw probleem met zich mee wat je ongetwijfeld zult herkennen als je regelmatig video’s bekijkt op Facebook.

Facebook-gebruikers uploaden namelijk vooral video’s die ze niet zelf gemaakt hebben, maar bijvoorbeeld wel erg grappig of interessant vinden. Sterker nog: er bestaan populaire pagina’s die niets anders doen dan video’s van anderen doorplaatsen. Dat werkt, getuige de statistieken die Facebook vol trots met ons deelt, maar deze content laat de kassa niet rinkelen. En dat is toch wat Mark Zuckerberg uiteindelijk wil.

Dat levert een behoorlijk dilemma op, want Facebook heeft nog lang niet genoeg unieke videocontent om serieus genomen te worden en kan dus eigenlijk niet zonder de geripte content. Dat zal snel moeten veranderen, wil het sociale medium ervoor zorgen dat YouTube overbodig wordt. Populaire video’s zijn namelijk vooral heel erg leuk als ze ook bakken vol advertentie-inkomsten opleveren. Op dit moment is het voor Facebook echter zo goed als onmogelijk om er geld aan te verdienen door middel van advertenties, omdat je er dan op kunt wachten dat de originele makers ook een aandeel in de opbrengsten eisen of meteen naar de rechter stappen.

De oplossing? Facebook kan twee dingen doen: de strijd aan gaan met gebruikers die gejatte content posten of zelf flink investeren in creators, die unieke content maken voor het sociale medium. Facebook lijkt vooralsnog voor de laatste optie te kiezen, want het bedrijf start dit najaar met een test, waarbij de NBA, Fox Sports en Funny or Die meedelen in de advertentie-opbrengsten van hun content. Of dat genoeg is om Facebook Video ook op de lange termijn succesvol te maken, zal echter moeten blijken, want het duurt nog even voor de proef van start gaat.