Binnenkort op Facebook: Advertenties in video’s na 20 seconden kijken

Zit je net lekker een video te kijken op Facebook, krijg je opeens een advertentie te zien. Het zou op korte termijn wel eens werkelijkheid kunnen worden, want bronnen melden aan Recode dat Facebook zogenaamde mid-rolls wil introduceren.

Op dit moment verdient Facebook niks aan video’s, omdat ze advertentievrij zijn. Natuurlijk staan er wel advertenties in je tijdslijn tussen de video’s en boosten adverteerders hun video’s tegen betaling, maar advertenties in video’s waren er nog niet. En da’s vooral ook voor de makers van video’s een probleem. Op YouTube kun je daarmee namelijk geld verdienen, op Facebook krijg je geen cent.

55 procent omzet

Met de introductie van de mid-rolls komt daar verandering in. Uitgevers zouden zelf kunnen kiezen om na 20 seconden een mid-roll te tonen. Een voorwaarde is wel dat de video minstens 90 seconden lang is. De opbrengst wordt dan verdeeld tussen de uitgever en Facebook. Net als bij YouTube krijgt de maker van de video 55 procent van de omzet.

Dan Rose, Facebook vice president of Partnerships and Platform Marketing, vertelde in september vorig jaar al dat Facebook experimenteert met mid-rolls. De berichtgeving van Recode van vandaag is dus in lijn hiermee.

Veel gebruikers zullen niet blij worden van deze stap. De advertenties vormen immers een hinderlijke onderbreking van je video, terwijl je nu gewoon lekker ongestoord video’s kunt kijken op Facebook. Tegelijkertijd zal Facebook natuurlijk uitgebreid testen of kijkers niet massaal afkijken bij video’s door advertenties (of dat zelfs al onderzocht hebben).