Facebook voegt Tor-ondersteuning toe aan Android-app

Je denkt misschien niet direct aan Facebook, als je het hebt over privacy-begaande internetbedrijven. Toch is het Facebook dat ondersteuning voor de anonieme Tor-browser heeft toegevoegd aan zijn Android-app. Hiermee is het mogelijk om je activiteiten op het sociale netwerk te anonimiseren en versleutelen.

Of tenminste: je kunt de verzonden data vanuit de Facebook-app via Tor versleutelen. Maak je een account met daarop al je persoonlijke informatie, dan kan Facebook deze uiteraard nog steeds gewoon inzien. Toch weet Facebook op deze manier een beetje extra veiligheid aan te bieden. Gebruikers die voorzichtig omgaan met hun online identiteit, bijvoorbeeld omdat ze onderdeel zijn van de oppositie in een land met beperkte vrijheden, hebben via Tor beter in de hand of ze online terug te leiden zijn naar een bepaalde locatie.

Facebook-gebruikers op Android kunnen de app Orbot gebruiken om met het Tor-netwerk te verbinden. Dankzij de nieuwe ondersteuning zal de Facebook-app hieronder goed blijven werken. Een kleine kanttekening maakt het sociale netwerk wel: het gaat om een experimentele functie, waardoor gebruikers wellicht tegen wat complicaties zullen stoten.

Tor staat ook wel bekend als het ‘dark web’. Deze anonieme internetvorm wordt gebruikt door bijvoorbeeld verspreiders van kinderporno, maar er zijn ook ethischere vormen waarop deze wordt benut. Zo werd Tor bijvoorbeeld in Egypte gebruikt, toen men bang was dat de regering online activiteiten afluisterde.