Facebook vroeg Amerikaanse ziekenhuizen om geanonimiseerde medische dossiers

Facebook

Facebook heeft meerdere grote Amerikaanse ziekenhuizen gevraagd om gegevens over patiënten te delen. De gegevens waren ganonimiseerd. Dat meldt CNBC. Het sociale medium wilde de gegevens combineren met zijn eigen data. Op die manier wilde het bedrijf uitzoeken welke patiënten extra zorg nodig zouden hebben.

Om de gegevens te bemachtigen, werd een cardioloog op pad gestuurd. Hij sprak met diverse gezondheidsorganisaties over het delen van data. De gegevens zouden vervolgens gebruikt worden voor de medische wetenschap. Door de medische gegevens te combineren met de kennis van Facebook, zou er betere zorg geleverd kunnen worden.

Uit de data van het sociale medium zou bijvoorbeeld kunnen blijken dat een oudere weinig vrienden in de buurt heeft wonen. Het systeem zou vervolgens kunnen besluiten om een verpleegster naar die persoon te sturen na een zware medische ingreep.

Uiteindelijk kwam het plan niet van de grond. “Dit werk is niet verder gekomen dan de planningsfase en we hebben geen data ontvangen, gedeeld of geanalyseerd”, aldus een woordvoerder van Facebook tegenover CNBC.

Data delen

Facebook sprak onder meer met het American College of Cardiology. “Voor het eerst in de geschiedenis delen mensen online informatie over zichzelf waarmee hun gezondheid verbeterd zou kunnen worden. Onze organisatie wil de cardiovasculaire zorg en de hartgezondheid verbeteren”, aldus CEO Cathleen Gates.”Om die reden zijn wij in gesprek gegaan met Facebook over het gebruik van geanonimiseerde Facebookdata in combinatie met onze geanonimiseerde data.”

Maar als de plannen ook echt werden doorgezet, dan kan dat tot flinke problemen leiden. “Consumenten zijn er nooit van uitgegaan dat hun gegevens op deze manier gebruikt zouden worden. Als Facebook doorzet, zou ik op mijn hoede zijn voor pogingen om gebruikersdata opnieuw te gebruiken zonder dat die gebruikers daar toestemming voor hebben gegeven”, aldus Aneesh Chopra, directeur van e-healthbedrijf CareJourney.

De plannen lijken nu echter op een laag pitje te staan, onder meer vanwege het recente schandaal rond Cambridge Analytica. De gesprekken zijn tijdelijk gepauzeerd, zo laat Facebook weten.