Facebook vroeg gebruikers of kinderlokkers toegestaan moeten worden

Facebook

In een enquête vroeg Facebook aan zijn gebruikers of zij het zouden toestaan dat een volwassen man een 14-jarig meisje om seksueel getinte afbeeldingen vraagt op het sociale medium. Dat meldt The Guardian. De beschreven situatie staat bekend als grooming.

Het sociale medium vroeg gebruikers in de enquête hoe zij een situatie zelf zouden beoordelen als zij de regels mochten bepalen. Respondenten konden dus aangeven of zij grooming zouden toestaan of niet, en of zij er moeite mee hadden om dit soort situaties te zien.

Ook vroeg Facebook wie de regels zou moeten bepalen in deze situatie. Daarbij kon gekozen worden uit het sociale medium zelf, Facebook op basis van externe experts, externe experts die hun oordeel weer doorgeven aan het platform, of de gebruikers van het medium door te stemmen. De politie of kinderbescherming inschakelen stond niet bij de opties.

Fout

Op Twitter noemt Guy Rosen, verantwoordelijk voor het product, de enquêtevragen “fout”. Hij zegt dat grooming een activiteit is die voor het sociale medium altijd onacceptabel zou zijn. “Dit had geen onderdeel van deze enquête moeten zijn. Dat was een fout.”