‘Facebook werkt aan cryptovaluta voor WhatsApp’

Facebook zou werken aan een cryptovaluta voor WhatsApp, meldt The New York Times op basis van ingewijden. Met de munt moet je straks betalingen kunnen gaan doen met bijvoorbeeld vrienden en familie. Het project zou al zo ver zijn dat Facebook in gesprek is met handelsbeurzen om de munt te verkopen aan consumenten.

Het project wordt geleid door David Marcus, voormalig president van PayPal. De munt voor WhatsApp zou een stabiele waarde hebben. Daarmee is het weinig interessant voor investeerders, maar wel voor consumenten. Je kunt immers ergens voor betalen zonder je zorgen te maken over wat een munt nu eigenlijk waard is.

Facebook wil de waarde van de munt afstellen op een reeks aan buitenlandse valuta, in plaats van alleen de dollar. De waarde kan dan gegarandeerd worden door iedere munt te koppelen aan een setnummer van dollars, euro’s en andere valuta die in de bankrekeningen van het sociale medium staan.

De ingewijden stellen dat de munt in de eerste helft van dit jaar moet gaan verschijnen.

Telegram en Signal

Overigens is Facebook niet de enige met plannen voor een cryptovaluta. Ook Telegram en Signal willen dit jaar een eigen munt uit gaan rollen. Naar alle waarschijnlijkheid zien hun munten er meer uit als traditionele valuta, met veranderende waardes en een gedecentraliseerd ontwerp.

Telegram stuurde vorige maand een brief naar zijn investeerders waarin het zei 90 procent klaar te zijn met de belangrijkste componenten van het netwerk voor Gram, de naam van zijn valuta. In de aankomende maanden hoopt het bedrijf een versie van het systeem te lanceren.

Signal heeft het kleinste project, genaamd Mobilecoin. Dat project wordt onafhankelijk van de chat-app gedraaid, en hoopt dit jaar 30 miljoen dollar op te halen. Vorig jaar haalde het dat bedrag ook al op.