Facebook werkt aan gezichtsherkenning voor video’s

Facebook wil de automatische gezichtsherkenning ook voor video’s beschikbaar maken. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van dezelfde slimme software die het al gebruikt om automatisch personen in foto’s te taggen. Joaquin Candela, director of applied machine learning bij Facebook, vertelde daarover tijdens de ontwikkelaarsconferentie F8, gisteren in San Fransisco.

Daarin was te zien hoe de gezichten van twee medewerkers door de software werden herkend, zodat het ze automatisch in de video kon taggen. Op een later moment lopen CEO Mark Zuckerberg en CTO Mike Schroepfer even voorbij. Niet alleen tagt de software hen automatisch in de video, het kan ook aangeven op welk moment ze voorbij komen lopen.

Uiteindelijk wil Facebook toewerken naar een systeem dat heel gedetailleerd kan vertellen wat er op elke foto die wordt geüpload staat: van herkenning van elke persoon, verschillende objecten, dieren tot de achtergrond of locatie. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor gerichter zoeken naar oude video’s, zegt Candela. Door een functionaliteit die hij ‘social image search’ noemde, zou je met de zoekterm ‘sneeuw’ makkelijk foto’s moeten kunnen terugvinden waar je bijvoorbeeld in de sneeuw staat.

Candela vertelde ook meer over de functionaliteit die het begin deze maand uitrolde voor blinde mensen. Door middel van kunstmatige intelligentie kan Facebook herkennen waar de personen die op de foto staan zich bevinden. Dat moet dus veel gedetailleerder gebeuren, maar Facebook wil ook een functie aanbieden waarbij slechtzienden met hun vinger over de foto kunnen bewegen, waarna de software voor die persoon uitspreekt wat er op dat punt in de foto te zien is.