Facebook werkt aan plan om ook kinderen toe te laten op de site

Volgens de laatste geruchten werkt Facebook hard aan een aangepast design van zijn platform speciaal gericht op kinderen. Tot nu toe moet je eigenlijk 13 jaar oud zijn om een Facebook account te kunnen openen. Niet alle kinderen (of ouders) houden zich aan die maatregel, en dus zijn er al heel veel jonge Facebook gebruikers.

Maar nu wordt er dus gewerkt aan een manier om de site juist voor deze jonge bezoekers beter en veiliger te maken, aldus een anonieme bron binnen Facebook. Het sociale netwerk heeft onlangs een patent verworven op een speciaal systeem waardoor ouders hun kinderen op Facebook kunnen monitoren. Op deze manier komt Facebook tegemoet aan de Amerikaanse privacy wet voor kinderen (Coppa), omdat ouders zo instemmen met het gebruik van Facebook door kun kinderen.

Op dit moment is Facebook juridisch verplicht om kinderen onder de 13 van zijn diensten te weren. Naar eigen zeggen verwijderd de site elk jaar meer dan 800.000 accounts van gebruikers die te jong zijn om een account aan te maken, maar het controleren van iemands leeftijd is erg lastig op het internet. Wie niet te veel (jonge) foto’s van zichzelf post komt er tot op heden dus meestal wel mee weg.

Met de nieuwe aangepaste variant van Facebook moeten ouders straks de identiteit van hun kinderen bevestigen, voordat ze hun account wordt goedgekeurd. Daarnaast krijgen ouders de beschikking over nieuwe tools waarmee ze het gedrag van hun kinderen op Facebook kunnen monitoren en, indien nodig, limiteren. Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat kinderen (deels) betaalde spelletjes zoals Farmville en Candy Crush gaan spelen.

Naar schatting hebben op dit moment meer dan 5 miljoen gebruikers van onder de 13 al een Facebook account. Het merendeel daarvan is opgezet met hulp van ouders, en dus is het niet vreemd dat Facebook binnenkort met een ‘legale’ oplossing wil komen.