Facebook wil chatbots verbeteren met nieuwe onderzoekstool

Hoewel spraakassistenten en chatbots steeds beter worden, zijn ze nog niet zo goed dat ze echt als een mens klinken. Facebook wil dat gaan veranderen met een nieuwe onderzoekstool, schrijft The Verge. Het platform hoopt dat het bedrijven kan helpen bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligenties die echte gesprekken kunnen voeren.

De tool heet ParlAI (Spreek uit zoals Captain Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean “parley” uitspreekt). Programmeurs krijgen een eenvoudig framework waarmee ze chatbots kunnen trainen en testen. Daarnaast is er een dataset met delen van dialogen en een link naar Amazons Mechanical Turk-service. Dat is cruciaal, want daardoor kun je mensen inhuren om met de chatbots te praten, ze te testen en ze te corrigeren.

Volgens Antoine Bordes, werkzaam bij Facebooks onderzoekscentrum naar kunstmatige intelligentie genaamd FAIR, is ParlAI een soort “missing link” in de wereld van chatbots. “Op dit moment zijn er twee type systemen voor het maken van dialogen.” De eerste bestaat uit chatbots die echt een “doel” hebben en een actie uitvoeren, bijvoorbeeld Siri en Alexa. De tweede vorm heeft momenteel geen doel, maar is vooral bedoeld als entertainment. Denk bijvoorbeeld aan Tay van Microsoft.

Digitale vriend

Met ParlAI hoopt Facebook de mogelijkheid te maken om een lang gesprek te voeren met een chatbot. Dat betekent dat de bot zelf een geheugen moet gaan krijgen, maar ook veel kennis. Misschien moet het systeem zelfs een idee gaan krijgen over de gevoelens van de gebruikers, al staat die technologie nog in de kinderschoenen.

Dat betekent echter niet dat iedereen met het systeem aan de gang kan. ParlAI is bedoeld voor mensen die onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie, en niet voor mensen die een simpele chatbot voor hun website willen maken. Het gaat dan ook niet om het maken van een chatbot, maar om het zoeken naar de beste manier om ze te trainen. Het uiteindelijke doel is om een virtuele assistent te creëren die aangepast is naar jouw wensen en benodigdheden.