Facebook wil gezichten in foto’s herkennen, zelfs als je een foto niet online zet

Facebook Photo Magic

Als het aan Facebook ligt, hoef je voortaan geen vrienden meer in foto’s te taggen. De experimentele Photo Magic-scanner zoekt namelijk automatisch naar gezichten in afbeeldingen, om er de juiste vrienden aan te koppelen. Daarvoor wordt meteen de gehele fotobibliotheek op je smartphone gescand.

Je foto hoeft niet eens te worden geüpload naar Facebook om de gezichtsherkenner er op los te laten. In eerste instantie handig, maar misschien ook een klein beetje creepy. Een Belgische rechter was deze week al boos omdat Facebook ongevraagd cookies op computers zet, wat zou hij er van vinden als foto’s zonder upload door Facebook worden gescand?

Facebook Photo Magic 2

Heb je een foto gemaakt met daarop twee vrienden? Dan zal Facebook je in een notificatie vragen of je de foto wil naar hen wil versturen. Je hoeft vervolgens alleen nog maar op ‘Send’ te drukken: hun namen zijn al ingevuld.

De scanfunctie is nog niet voor iedereen beschikbaar: er wordt eerst uitbundig door Facebook getest in de Messenger-app, alleen in Australië. Waarschijnlijk komt Photo Magic pas later naar Nederland, tenzij er natuurlijk veel bezwaar wordt gemaakt op de geautomatiseerde scanner. Door de gezichtsherkenner nu alvast te testen, kan Facebook immers peilen hoe omstreden deze nou eigenlijk is.