Facebook zegt sorry voor fouten binnen zijn eigen moderatie

Facebook heeft de lastige taak om ongepaste content van zijn medium af te houden. Het platform heeft inmiddels immers 2 miljard gebruikers die constant dingen uploaden, en ‘slechts’ 7500 mensen die samen met een stel algoritmes alle content modereren. En dat gaat wel eens fout. Daarom heeft Facebook zijn excuses aangeboden, meldt ProPublica.

ProPublica ontdekte namelijk opnieuw dat het niet altijd goed gaat met het modereren van content. Het bedrijf stuurde 49 stukken waarin aangezet wordt tot haat en een paar met oprechte meningen die dat niet deden. In de aanstootgevende berichten stonden bijvoorbeeld seksistische, racistische en anti-moslim-opmerkingen.

Het sociale netwerk geeft nu toe dat het fouten heeft gemaakt bij 22 van die stukken. In zes gevallen zei Facebook dat mensen de berichten niet goed rapporteerden. In twee andere gevallen had het naar eigen zeggen niet genoeg informatie om te reageren. In de negentien resterende berichten verdedigde het bedrijf zijn keuze.

Excuses

“We bieden onze excuses aan voor de fouten die we hebben gemaakt”, aldus Justin Osofsky, vice-president bij het bedrijf. “We moeten het beter doen.” Ook onthulde hij dat het sociale netwerk zijn beveiligingsteam uit wil breiden naar 20.000 mensen in 2018. Ook zei hij dat Facebook wekelijks ongeveer 66.000 berichten verwijderd, waarbij aangegeven is dat ze aanzetten tot haat.

De foto bij dit artikel is door Thoroughly Reviewed beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.