Facebook maakt functies voor preventie zelfmoord beschikbaar in Nederland

Al anderhalf jaar is Facebook bezig met een aantal functies om zelfmoord te voorkomen. Het zijn hulpmiddelen voor mensen die erover nadenken om zichzelf van het leven te beroven of voor mensen die vrienden hebben die suïcidaal zijn. Facebook lanceerde deze functies begin 2015 in de VS, later werd hij ook in enkele andere landen uitgerold. Vanaf vandaag zijn ze wereldwijd beschikbaar, meldt The New York Times.

Eén van de onderdelen van de zelfmoordpreventie is een knop waarmee je bij Facebook kunt melden dat iemand statusupdates plaatst die zouden kunnen wijzen op plannen voor een zelfmoordpoging. Medewerkers van Facebook checken die post vervolgens en kunnen vervolgens de gebruiker in kwestie wat hulpopties voorschotelen. Dit bestaat onder meer uit tips die ze kunnen doorlezen of een hulplijn waarmee ze in contact kunnen komen. Als iemand liever met een vriend praat is dat ook een optie.

Facebook zelfmoordpreventie

Mochten gebruikers denken dat het melden van een zorgwekkende post bij Facebook niet genoeg is, dan kunnen zij ook direct contact opnemen met de hulpdiensten vanuit Facebook. Ze kunnen uiteraard ook zelf een bericht naar hun vriend sturen en Facebook doet hiervoor eventueel zelf tekstsuggesties.

Facebook heeft voor deze functie 24 uur per dag medewerkers beschikbaar die posts kunnen controleren en ook aan de bel kunnen trekken in geval van nood.