Facebook ziet aantal actieve gebruikers in Europa dalen na kwartaal vol schandalen

Facebook

Het aantal actieve Facebook-gebruikers in Europa is in het afgelopen kwartaal afgenomen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het sociale medium, meldt NU.nl. Mogelijke oorzaak zijn de dataschandalen waardoor het bedrijf de afgelopen maanden regelmatig onder vuur kwam te liggen.

In Europa waren in het afgelopen kwartaal 279 miljoen dagelijks actieve gebruikers, tegenover 282 miljoen een kwartaal eerder. Ook het maandelijks actieve gebruikers daalde hier. Dat aantal kwam een miljoen lager uit op 376 miljoen mensen.

Ook wereldwijd gaat het minder goed met de aantal actieve gebruikers dan verwacht. Dat aantal groeide wel, maar minder snel dan verwacht werd. Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg met 1,44 procent naar 1,47 miljard. Het aantal maandelijks actieve gebruikers steeg met 1,54 procent naar 2,23 miljard.

Een kwartaal eerder steeg het aantal actieve gebruikers nog met 3,42 procent en het aantal maandelijks actieve gebruikers met 3,14 procent. Daarmee maakt Facebook voor het eerst in lange tijd de verwachtingen op het gebied van gebruikersgroei niet waar.

Dataschandalen

Officieel is er geen reden bekend voor de krimp in de groeicijfers. Mogelijk heeft het echter wat te maken met de dataschandalen van de afgelopen maanden. Zo bleek in maart dat de gegevens van gebruikers misbruikt werden door databedrijf Cambridge Analytica. Het databedrijf gebruikte de gegevens voor gerichte politieke advertenties.

In het eerste kwartaal van dit jaar leek dat schandaal nog geen impact te hebben. Maar nu is de groei dus wel gekrompen.

Omzet en winst

Qua omzet en winst groeide Facebook het afgelopen kwartaal wel. De omzet kwam uit op 13 miljard dollar, vergeleken met 9,2 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De winst steeg met 31 procent naar 5,1 miljard dollar.