Facebook’s nieuwe privacybeleid is in strijd met Europese wetten (of toch niet?)

Facebook’s nieuwe privacybeleid zou in strijd zijn met Europese wetten, dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van een Belgische onderzoekscommissie. Facebook zelf ziet echter geen vuiltje aan de lucht, verrassend genoeg.

Volgens een team van onderzoekers van de Universiteit van Leuven zijn de gebruiksvoorwaarden van Facebook in strijd met de bescherming van de Europese consument. De gebruiksvoorwaarden konden eind vorig jaar op veel weerstand rekenen, maar werden uiteindelijk vrij geruisloos ingevoerd eind vorige maand.

Geen keus en geen controle

De onderzoekers stellen dat Facebook’s voorwaarden rond het opslaan van profielen voor adverteerders niet gelden als ‘wettelijke geldige instemming’ en dat het sociale netwerk te weinig controle biedt aan gebruikers om te voorkomen dat hun content wordt gebruikt voor commerciële doeleinden.

“Facebook maakt het de gebruikers te lastig. Gebruikers moeten een complex web van verschillende instellingen door om aan te geven dat ze hun data niet beschikbaar willen stellen. Met name het profileren van je gedrag voor sociale advertenties is zorgwekkend.”

Ook stellen de onderzoekers dat het sociale netwerk gebruikers geen enkele kans geeft om hun statusupdates niet te laten gebruiken voor zogenaamde ‘sponsored stories’. Het team van onderzoekers neemt het Facebook kwalijk dat het niet meer inzicht biedt aan gebruikers om geinformeerde keuzes te maken.

Facebook van geen kwaad bewust

Desgevraagd laat Facebook tegenover The Next Web weten zich van geen kwaad bewust te zijn: “We hebben juist recent ons privacybeleid en gebruiksvoorwaarden aangepast om ze duidelijker te maken voor onze gebruikers en hen meer controle te geven”.

“We hebben het volste vertrouwen dat onze update geen problemen oplevert met Europese regelgeving. Met ons hoofdkantoor in Dublin doen we regelmatig controles, in samenwerking met de Ierse controleur voor de EU Data Protection Directive”

The Next Web heeft intussen begrepen dat Facebook recentelijk nog twee audits heeft ondergaan door de Ierse controleur. Of daar verdachte zaken uit zijn voortgekomen is nog onduidelijk.