Oeps: Facebook’s Trending Topics toont regelmatig fake nieuwsartikelen

Facebook

Facebook blijft problemen houden met haar Trending Topics. Na maanden van gerommel op de afdeling, blijkt nu dat de algoritmes van het sociale medium keer op keer in neppe verhalen trappen, schrijft Engadget.

In de Trending Topics zie je waar op dat moment wereldwijd veel over gesproken wordt. De lijst kreeg dit voorjaar echter flink wat kritiek over zich heen, omdat volgende een oud-medewerker de redacteur die hem toen samenstelden hun eigen meningen er in verwerkten. Daardoor zouden conservatieve verhalen geweerd worden. Facebook besloot in augustus – nadat er eerder al vele veranderingen werden beloofd – met de redactie te stoppen en alleen nog maar algoritmes te gebruiken.

Valse verhalen

Maar nu blijkt dat die algoritmes regelmatig de fout in gaan. Zes weken geleden werd er bijvoorbeeld een compleet verzonnen verhaal over Megyn Kelly door het sociale medium onder de aandacht gebracht. En dat was geen geïsoleerd incident. The Washington Post deed namelijk onderzoek, en kwam er achter dat er regelmatig nepartikelen in Trending Topics staan.

De Amerikaanse krant logde op de drukke momenten tijdens werkdagen in september in op vier verschillende Facebook-accounts. Daarbij ontdekten ze dat er minstens vijf trending verhalen waren die “absoluut onwaar” waren. Drie anderen waren “vreselijk onnauwkeurig”.

En het gaat niet eens om een onschuldig foutje. Eéen van de verhalen was bijvoorbeeld dat Tim Cook gezegd zou hebben dat Siri fysiek uit de telefoon zou komen bij de iPhone 8, om vervolgens al je huishoudelijke taken te doen. De website die dit publiceerde heette ‘Faking News’.

Helemaal geen nieuws

Een ander probleem is dat er in Trending Topics niet alleen nieuws verschijnt, al is dat wel de bedoeling. Zo staan er persberichten, blogs en links naar webwinkels in de lijst. Dit kan echter wel per persoon verschillen, omdat de lijst gepersonaliseerd wordt. Maar het is wel duidelijk dat Facebook’s algoritme nog flink wat te leren heeft.