Falcon 9-raket van SpaceX keert succesvol terug op aarde

De Falcon 9-raket van SpaceX is vannacht in een baan om de aarde bracht succesvol teruggekeerd op aarde. Het is een doorbraak voor SpaceX, het bedrijf van Elon Musk die onder andere bekend is van het autobedrijf Tesla.

De raket was niet de eerste raket van SpaceX die terugkeerde op aarde, maar wel de eerste die uiteindelijk ook echt heel bleef. In januari en april keerde een Falcon 9-raket al terug naar aarde, maar raakte uit balans waardoor hij alsnog in zee viel.

8630f9fc1

Het grote voordeel van het terugkeren van raketten is dat ze daarna weer opnieuw te gebruiken zijn, wat enorm veel kosten scheelt. Musk laat op een persconferentie weten dat dit met deze raket waarschijnlijk niet gaat gebeuren:

Ik denk dat we deze op de grond houden, omdat hij uniek is: de eerste die we hebben terug gebracht.

Eerder landde er ook al een raket van Blue Origin, een ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, in de woestijn van Arizona. Deze raket kwam echter niet hoger dan 100 kilometer, waardoor hij niet ver genoeg was om objecten in een baan om de aarde te krijgen. Volgens Bezos was dit echter ook niet nodig omdat hij zijn raketten wil gebruiken voor ruimtevaarttoerisme. Beide succesvolle landingen laten volgens The Atlantic echter wel een nieuw tijdperk in de ruimtevaartindustrie zien.