Numrush

‘FBI vroeg Apple niet binnen 48 uur om hulp voor ontgrendelen iPhone van Texas-schutter’

De FBI heeft Apple niet binnen 48 uur om hulp gevraagd bij het ontgrendelen van de telefoon van de man die op 5 november het vuur opende in een kerk in Texas. Dat schrijft Reuters op basis van een anonieme ingewijde. Het tijdsbestek van 48 uur is belangrijk, omdat een iPhone niet meer met een vingerafdruk ontgrendeld kan worden als de telefoon twee dagen niet gebruikt is.

De FBI heeft naar buiten gebracht dat de smartphone van de verdachte wordt onderzocht, maar niet om wat voor soort smartphone het gaat. Een andere bron van Reuters heeft tegen het persbureau gezegd dat het om een iPhone gaat. Om welke iPhone het precies gaat, is onbekend. Moderne smartphones van Apple zijn beter versleuteld dan oudere modellen.

Als een iPhone 48 uur niet gebruikt is, werkt het ontgrendelen met een vingerafdruk via Touch ID niet meer. Vanaf dat moment moet een pincode ingevoerd worden. Dit kan het ontgrendelen van de telefoon een stuk lastiger kan maken. Apple biedt namelijk de optie om alle data van de telefoon te wissen als er tien keer een foute toegangscode is ingevoerd.

Mogelijk had de FBI de vinger van de man, die zichzelf na een achtervolging van het leven beroofde, kunnen gebruiken om de iPhone te ontgrendelen. Het is onbekend of de FBI deze tactiek heeft toegepast. Ook is niet bekend of de FBI bij Apple om iCloud-gegevens van de terrorist heeft opgevraagd. De clouddienst is wel versleuteld, maar Apple kan iCloud ontgrendelen en data overhandigen aan de politie.

San Bernardino

Begin 2016 lagen Apple en de FBI met elkaar in de clinch om een versleutelde smartphone. Het ging om de iPhone 5c van een man die een aanslag pleegde in een verzorgingstehuis in San Bernardino, Californië. Het conflict kwam bijna tot een rechtszaak. Toch lukte het de FBI uiteindelijk, met behulp van een derde partij, om de telefoon te ontgrendelen.