FBI betaalde meer dan 1,3 miljoen dollar om iPhone van terrorist te hacken

De FBI wilde lange tijd dat Apple de iPhone 5c van een terrorist zou hacken – iets waar zelfs een rechtszaak voor werd aangespannen. Een rechtszaak die ineens werd gedropt, toen de FBI een manier had gevonden om de iPhone zelf te hacken. Dat bleek echter geen eitje: kennelijk moest de FBI meer dan 1,3 miljoen dollar (1,15 miljoen euro) betalen voor de gebruikte hacktool.

FBI-baas James Comey zei volgens Reuters niet wat de FBI precies heeft betaald, maar het was volgens hem meer dan hij in zijn resterende 7 jaar en 4 maanden zal verdienen. Mits hij geen salarisverhoging of bonussen krijgt, komt dat neer op 1,34 miljoen euro.

Het zou de duurste hack voor de FBI ooit zijn, waarmee een hack van 1 miljoen dollar door Zerodium om telefoons binnen te dringen voorbij wordt gestreefd. Flink wat geld, vooral als je bedenkt dat de iPhone-hacktool alleen werkt op iPhone 5c-toestellen met iOS 9.

Apple weigerde om de iPhone van een terrorist in San Bernardino te hacken, uit angst dat er een precedent ontstaat. Stemt Apple één keer in om te helpen, dan zouden politie-instanties vaker vragen om iPhones te hacken. Dat kan leiden tot de eis om een backdoor te ontwikkelen, waardoor de veiligheid van alle toestellen op het spel zou staan.