FBI dwong verdachte om iPhone te ontgrendelen met gezichtsherkenning

iPhone X Apple, iPhones

De FBI heeft een eigenaar van een iPhone X gedwongen om zijn apparaat te openen met gezichtsherkenning. Het gaat om een verdachte van kindermisbruik. Het is voor het eerst wereldwijd dat de politie iemand gedwongen heeft om Face ID te gebruiken om een telefoon te ontgrendelen. Dat meldt Forbes.

Het incident gebeurde op 10 augustus, toen de FBI een huiszoeking deed bij de 28-jarige Grant Michalski uit Columbus, Ohio. Hij werd later aangeklaagd voor het ontvangen en bezit van kinderporno. Een FBI-onderzoeker had een huiszoekingsbevel en zei tegen Michalski dat hij zijn gezicht voor de telefoon moest houden. Dat deed hij, waardoor de onderzoeker zijn online chats, foto’s en andere informatie kon zoeken.

Gevechten

Er is al tijden ruzie tussen de politie en tech-bedrijven over het versleutelen van telefoons en andere apparaten. In 2016 was er een gevecht tussen de FBI en Apple, omdat de FBI een telefoon van een terrorist niet kon ontsleutelen. De FBI probeerde Apple toen te dwingen om het voor ze te doen, wat het bedrijf weigerde. Uiteindelijk kreeg de FBI het met hulp van een derde partij zelf voor elkaar.

Inmiddels zijn er meerdere zaken geweest waarbij verdachten hun iPhones moesten ontgrendelen met hun vingerafdruk. En nu gebeurt dat dus ook met FaceID. Volgens de wet mag dit, maar het is nog niet eerder voorgekomen dat het gezicht de sleutel was voor het ontsleutelen van zoveel private informatie.