Mr. Robot in het echt: Twee Amerikanen opgepakt voor hacken FBI

Zonder dat ik heel veel wil spoilen over het tweede seizoen van Mr. Robot, dat nu in de VS loopt: het hacken van de FBI is een belangrijk onderdeel van het verhaal. Het is dan ook het eerste waar ik aan dacht toen ik het bericht las dat de FBI twee mannen heeft opgepakt die hebben geholpen bij hackaanvallen op onder meer de FBI.

De hackers zijn 22 en 24 jaar oud en zouden onderdeel zijn van het hackerscollectief Crackas with Attitude. Geen fsociety dus… Ze hebben onder meer ingebroken op computers van de FBI door gebruik te maken van social engineering. Daarbij gebruiken de hackers oplichtingstrucs om toegang te krijgen tot computers en accounts.

In dit geval hebben de hackers accountinformatie weten te achterhalen door zich voor te doen als diegene die ze wilden hacken. In sommige gevallen hebben ze daarbij privé-informatie buitgemaakt en die gedeeld op internet of misbruik gemaakt van social media-accounts van hun slachtoffers. Ook hebben ze zichzelf toegang verschaft tot een aantal computersystemen van de Amerikaanse overheid.

Of hun hacks grote gevolgen hebben gehad of dat ze geheime informatie hebben gestolen, is onduidelijk. De Amerikaanse justitie en FBI gaan daar niet op in.

Er zouden, naast de twee Amerikanen, sowieso ook drie Britten betrokken geweest bij de acties van Crackas with Attitude.