FBI kon in 2017 bijna 8.000 mobiele apparaten niet openen wegens encryptie

De FBI kon in 2017 maar liefst 7.775 mobiele apparaten niet openen omdat ze versleuteld waren. Dat stelt FBI-directeur Christopher Wray, meldt ZDNet. Volgens Wray is dit “een groot probleem voor de publieke veiligheid”.

De 7.775 versleutelde mobiele apparaten zijn “ruim de helft van alle apparaten die we hebben geprobeerd te kraken”. Het totaal aantal ligt dus rond de 15.000 apparaten. Bij het kraken zou de FBI altijd een specifiek doelwit of gevaar op het oog hebben gehad. Dat ruim de helft niet geopend kon worden, is volgens Wray dan ook “een groot probleem voor de publieke veiligheid”.

“We zijn niet geïnteresseerd in miljoenen apparaten van gewone burgers”, zegt Wray. “Het gaat om de apparaten van degenen die terroristische of criminele aanvallen uitvoeren.”

Toegang

De FBI wil al jaren een manier om toegang te krijgen tot telefoons van verdachten. Een zogeheten achterdeurtje zou niet nodig hoeven zijn. De informatie zou in de plaats daarvan individueel openbaar gemaakt moeten worden via een gerechtelijk bevel.