Numrush

FBI vs Tor: Hoe een universiteit de opdracht kreeg om het geheime netwerk bloot te leggen

Het Tor-netwerk zorgt ervoor dat gebruikers volledig anoniem kunnen internetten op het dark web en is daarmee een doorn in het oog van de FBI. Volgens de organisatie achter Tor heeft de FBI één miljoen dollar betaald aan onderzoekers van universiteit Carnegie Mellon om Tor aan te vallen. Dat meldt Motherboard.

Het non-profit Tor Project is het onderzoek gestart nadat in het begin van 2014 van het Tor-netwerk gegevens waren gestolen over de identiteit van de gebruikers. Ondanks dat het informatielek gedicht is, was het lange tijd onbekend wie de gegevens had buitgemaakt. Nu is de organisatie achter het versleutelde netwerk ervan overtuigd dat de FBI de universiteit opdracht heeft gegeven om het netwerk minder anoniem te maken.

Het meest concrete bewijs dat de universiteit linkt aan de aanvallen op het netwerk is afkomstig uit een rechtszaak tegen Brian Richard “DoctorClu” Farrell. In de rechtszaak wordt de man ervan verdacht iets te maken te hebben met de Silk Road 2.0 een website op het Tor-netwerk waar men illegale diensten/producten verkocht.

In de documenten komt naar voren dat de FBI toegang had tot het Tor-netwerk doordat een universiteit geholpen heeft bij de aanval. Dat in combinatie met ander bewijs is reden genoeg voor het Tor Project om Carnegie Mellon-wetenschappers ervan te verdenken de FBI te hebben geholpen.

Volgens het Tor Project is het in geen enkel opzicht acceptabel dat universiteiten de FBI op deze manier bijstaan. Volgens de PR-afdeling van de universiteit heeft de Tor-organisatie niet voldoende bewijs om de universiteit te linken aan de aanval.