FBI wil sociale media constant gaan monitoren met nieuwe tool

sociale media, social media

De Amerikaanse FBI wil nog beter in de gaten gaan houden wat we allemaal op sociale media uitvoeren, door een nieuwe tool te bouwen. Door beter te monitoren wat er online gebeurt, moet het eenvoudiger worden om terroristen en criminelen in de gaten te houden. Dat meldt Tweakers.

Met de tool wil de FBI notificaties krijgen van berichten die aan bepaalde criteria voldoen. Zo kan het een bericht zijn dat verstuurd is vanaf een bepaalde locatie, over een specifiek onderwerp of een bepaalde foto bevatten. In dergelijke criteria kan de overheid geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld vanwege een connectie met een onderzoek naar criminele of terroristische activiteiten.

Specifiek wil de FBI een tool waarmee de op legale wijze verzamelde data van sociale media wordt opgeslagen, onderzocht en geformatteerd. Daarmee kan de FBI “een steeds diversere groep dreigingen voor de nationale veiligheid detecteren, verstoren en onderzoeken”.

Volgens de beschrijving van het project moeten gebruikers van de tool echter ook historische gegevens in kunnen zien. Daarmee lijkt het er op dat er gegevens over berichten op sociale media op worden geslagen, wat direct privacy-vraagstukken met zich mee brengt. Mogen die gegevens bijvoorbeeld wel zomaar opgeslagen worden en moeten wij daar ook inzage in kunnen krijgen?

Op zoek naar ontwikkelaars

De FBI zoekt nu ontwikkelaars voor het maken van de tool, blijkt uit een request for proposal op de website van de Amerikaanse overheid. Ontwikkelaars kunnen daarop reageren als ze het project aan willen nemen. Ontwikkelaars hebben tot 19 juli de tijd om te reageren met vragen. Het voorstel moet uiterlijk 8 augustus ingediend zijn.

Foto: Shutterstock.com